Domaći majonez je klasik svake kuhinje koji svojim bogatim, kremastim ukusom može da podigne svako jelo na viši nivo.

Odličan je za sendviče, umake i mnoga druga jela.

Za razliku od kupovnog majoneza, domaći je svjež, prirodan i pun ukusa, a uz prave trikove njegova priprema je izuzetno jednostavna i brza.

Tajna savršenog majoneza krije se u hladnim sastojcima i pravilnoj tehnici pripreme, a sa ovim receptom čak i početnici mogu da postignu rezultat kao iz profesionalne kuhinje

Sastojci:


1 svježe jaje (sobne temperature)

1 kašičica senfa

1 kašika sirćeta

200 ml hladno cijeđenog maslinovog ili suncokretovog ulja

So i biber po ukusu

Priprema:


1. U usku posudu, idealno čašu za štapni mikser, razbijte jaje, senf, limunov sok ili sirće i prstohvat soli. Ova kombinacija sastojaka čini bazu za kremast i stabilan majonez.

2. Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga. Dok miksate, postepeno dodajte ulje u tankom mlazu. Važno je da ulje dodajete polako kako bi se formirala prava emulzija i majonez dobio savršenu kremastu strukturu.

Kada majonez postane gust i ujednačen, možete ga dodatno začiniti solju i biberom po ukusu.

Domaći majonez je najbolje čuvati u zatvorenoj tegli ili staklenoj posudi u frižideru, na temperaturi do 5°C. Na ovaj način ostaje svjež i kremast do pet dana, a svaki dan nakon pripreme zadržava puni ukus i aromu, prenosi B92.

Kako biste produžili svježinu, preporučuje se korišćenje čistih kašika pri vađenju majoneza i izbjegavanje dodavanja drugih sastojaka direktno u teglicu.