Za tijesto


100 ml mlijeka

20 g svježeg kvasca

1 kašičica šećera

250 g margarina

100 g kisele pavlake

1 jaje

2 kašičice soli

700 g brašna

Za nadjev:


6 kašika ajvara

80 g trapist sira

+

1 jaje

susam

Priprema:


Mlijeko zagrijte da bude toplo (ne previše), pa ubacite kvasac i šećer i izmiješajte da se rastvori. Dodajte i četiri kašike brašna od ukupne količine i ostavite da nadođe. U većoj posudi izmiješajte margarin sobne temperature, pavlaku, jaje i so. Dodajte nadošli kvasac i polovinu brašna pa izmiješajte kašikom. Potom dodajte i preostalu količinu brašna i rukom umijesite tijesto. Pospite radnu površinu brašnom i tijesto podijelite na dva dijela. Oba tijesta razvijte oklagijom na kvadrat dimenzija 35×35 cm, debljine oko pet mm. Prvi kvadrat tijesta premažite ajvarom i narendajte sir, pa ga poklopite drugim tijestom. Blago pritisnite tijesta prstima da ne ostane vazduha između, pa sjekačem isijecite trakice širine 1-1,5 cm, a potom vodoravno napola da dobijete štapiće. Pleh obložite pek-papirom. Uzimajte jednu po jednu trakicu tijesta i rukama je zavijte u spiralu pa slažite u pleh, te ih premažite razmućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, 20 do 25 minuta.