Korištenjem lokalnog voća i povrća ne samo da unosimo više vitamina i minerala, već i uživamo u svježijem i bogatijem okusu hrane.

U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih jesenskih obroka koji pomažu da ostanete puni energije i ojačate imunitet tokom hladnijih dana.

Doručak: Pita od bundeve i zobi


Topla pita od bundeve odličan je izbor za početak dana. Bogata je vlaknima, vitaminima A i C, i pruža osjećaj sitosti.

Sastojci: zobene pahuljice, pečena bundeva, jaja, malo meda ili javorovog sirupa, cimet, muškatni oraščić.

Zašto je zdravo?

Bundeva jača imunitet i blagotvorno djeluje na kožu, dok zob daje stabilnu energiju kroz cijelo jutro.

Ručak: Jesenja salata sa jabukama, orasima i sirom

Lagana, ali hranjiva salata savršena je za jesen – spaja slatkoću jabuka sa slanoćom sira i hrskavošću orašastih plodova.

Sastojci: svježe jabuke, zelena salata, rukola ili spanać, orasi ili bademi, feta sir, grožđice, maslinovo ulje, limunov sok.

Zašto je zdravo?

Jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C, a orasi doprinose zdravlju srca i mozga zahvaljujući zdravim mastima.

Večera: Čorba od crvene leće i povrća

Topla čorba savršen je obrok za hladne večeri. Lako se priprema, a bogata je hranjivim tvarima.

Sastojci: crvena leća, mrkva, luk, celer, paradajz, bijeli luk, peršun, kurkuma, kumin, maslinovo ulje.