U italijanskoj i azijskoj kuhinji uživaju posebnu popularnost, a posljednjih godina sve češće osvajaju i trpeze kod nas. Prepoznatljivi su po jarko žutoj boji, nježnoj teksturi i blagom, finom ukusu.

Sezona im je kratka, pa vrijedi iskoristiti svaki trenutak da ih uvrstite u jelovnik – bilo svježe, pečene, punjene ili u krem supama.

Zašto su dobri za dijabetičare?


Za osobe sa dijabetesom, cvjetovi tikvica mogu biti izuzetno koristan dodatak ishrani:

Nizak glikemijski indeks – ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.

Laka probavljivost – idealni za osjetljiv digestivni sistem.

Malo kalorija, puno vlakana – pomažu u kontroli glukoze i održavanju zdrave tjelesne težine.

Biljni steroli – podržavaju zdravlje srca i pomažu snižavanje lošeg holesterola.

Osim toga, obiluju vitaminima C i B grupe, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i antioksidansima poput beta-karotena i luteina. Ove supstance jačaju imunitet, usporavaju starenje ćelija i štite vid, a lutein i beta-karoten dodatno doprinose zdravlju kože.

Kako ih pripremiti?


Cvjetovi tikvica su izuzetno svestrani u kuhinji. Možete ih puniti sirom i začinskim biljem, dodavati salatama, omletima, rižotu, krem supama ili koristiti kao lagano predjelo. Njihov blagi ukus lako se uklapa i u mesna i u vegetarijanska jela.

Recept: Pečeni cvjetovi tikvica punjeni rikotom

Sastojci:

10–12 svježih cvjetova tikvica

200 g rikote

100 g naribane mocarele

1 kašika nasjeckanog peršuna

1 kašika maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Priprema:

Cvjetove nježno očistite mekom četkom (ne perite ih vodom jer su vrlo osjetljivi) i uklonite prašnike iz sredine.

U zdjeli pomiješajte rikotu, mocarelu, peršun, maslinovo ulje, so i biber.

Pažljivo napunite cvjetove smjesom.

Poređajte ih u vatrostalnu posudu i pecite oko 15 minuta na 180°C, dok ne postanu blago zlatni.

Rezultat je lagano, aromatično i nutritivno bogato jelo – idealno za ljetnji ručak ili večeru.