U italijanskoj i azijskoj kuhinji uživaju posebnu popularnost, a posljednjih godina sve češće osvajaju i trpeze kod nas. Prepoznatljivi su po jarko žutoj boji, nježnoj teksturi i blagom, finom ukusu.
Sezona im je kratka, pa vrijedi iskoristiti svaki trenutak da ih uvrstite u jelovnik – bilo svježe, pečene, punjene ili u krem supama.
Zašto su dobri za dijabetičare?
Za osobe sa dijabetesom, cvjetovi tikvica mogu biti izuzetno koristan dodatak ishrani:
Nizak glikemijski indeks – ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.
Laka probavljivost – idealni za osjetljiv digestivni sistem.
Malo kalorija, puno vlakana – pomažu u kontroli glukoze i održavanju zdrave tjelesne težine.
Biljni steroli – podržavaju zdravlje srca i pomažu snižavanje lošeg holesterola.
Osim toga, obiluju vitaminima C i B grupe, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i antioksidansima poput beta-karotena i luteina. Ove supstance jačaju imunitet, usporavaju starenje ćelija i štite vid, a lutein i beta-karoten dodatno doprinose zdravlju kože.
Kako ih pripremiti?
Cvjetovi tikvica su izuzetno svestrani u kuhinji. Možete ih puniti sirom i začinskim biljem, dodavati salatama, omletima, rižotu, krem supama ili koristiti kao lagano predjelo. Njihov blagi ukus lako se uklapa i u mesna i u vegetarijanska jela.
Recept: Pečeni cvjetovi tikvica punjeni rikotom
Sastojci:
10–12 svježih cvjetova tikvica
200 g rikote
100 g naribane mocarele
1 kašika nasjeckanog peršuna
1 kašika maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Priprema:
Cvjetove nježno očistite mekom četkom (ne perite ih vodom jer su vrlo osjetljivi) i uklonite prašnike iz sredine.
U zdjeli pomiješajte rikotu, mocarelu, peršun, maslinovo ulje, so i biber.
Pažljivo napunite cvjetove smjesom.
Poređajte ih u vatrostalnu posudu i pecite oko 15 minuta na 180°C, dok ne postanu blago zlatni.
Rezultat je lagano, aromatično i nutritivno bogato jelo – idealno za ljetnji ručak ili večeru.