Pileći gulaš sa povrćem savršen je porodični ručak. Lako za spremiti, a većina namirnica je već u vašim kuhinjama.
Sastojci
500 g pilećeg bijelog mesa
1 srednja glavica crnog luka
pola struka praziluka
1 veća mrkva
1 kašičica začina za piletinu
po ukusu so i biber
1 kašika slatke mljevene paprijke
300 ml paradajz pirea
200 ml vode
3-4 kašike kečapa
po potrebi ulje
1 kašika suvog peršuna
Priprema
1.
Očistite,operite luk,praziluk i mrkvu.Potom ga sitno isjeckajte.
2.
Meso operite,te ga isjeckajte na kockcie.
3.
U šerpu u kojoj ćete spremati, nalijte ulja koliko da pokrije dno.Kada se ulje zagrije,dodajte luk.Propržite kratko,te dodajte praziluk te pržite dok luk i praziluk omekšaju.Potom dodajte kockice mesa,propržite kratko minut-dva, te dodajte mrkvu.
4.
Promiješajte,te dodajte vegetu, so, peršun ,biber i alevu papriku.Dodajte i paradajz pire.Promiješajte,pa na kraju dodajte vode.Smanjite temperaturu na srednje jako i kuvajte.
5.
Povremeno promiješajte,ukoliko ima potrebe dolivajte po malo vode, oko 50 ml, kako meso ne bi zagorjelo.
6.
Na kraju dodajte kečap te dinstajte jos nekih desetak minuta,dok se gulašzgusne.
Ukoliko želite služite sa pire krompirom ili barenim povrćem.
Prijatno!
(Coolinarka)