Za sve one koji žele nešto zdraviju verziju punjenih parika, i to bez mesa, donosimo vam recept sa sirom i jogurt sosom. Heljda je zdrava i naročito ukusna ukoliko je kombinujete sa ovim mliječnim proizvodima.

Sastojci za četiri osobe:


8 paprika (ili rog paprika)

150 g heljde

200 g mladog sira (ili po izboru feta sir)

1 glavica crvenog luka

1 šaka svježeg peršuna

So i biber po ukusu

Maslinovo ulje

 

Za jogurt sos:


300 ml punomasnog jogurta

2 čena bijelog luka

1 kašika limunovog soka

Prstohvat soli

Malo maslinovog ulja

Svježa nana/menta (po želji)

 

Priprema:


Heljdu isperite, a zatim je kuvajte oko 15 minuta u slanoj vodi dok ne omekša (odnos heljde i vode trebalo bi da bude u omjeru 1:2). Ocijedite i ostavite da se prohladi.

Sitno sjeckani crveni luk propržite na malo maslinovog ulja. U zdjeli pomiješajte kuvanu heljdu, izdrobljeni sir, prženi luk, sjeckani peršun, so i biber. Smjesu lagano izmiješajte.

Paprike


Operite i očistite paprike i napunite ih pripremljenim filom. Zatim je složite u pleh koji ste prethodno podmazali maslinovim uljem. Premažite paprike s malo ulja i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 do 35 minuta.

Kako biste napravili jogurt sos pomiješajte jogurt, sitno sjeckani bijeli luk, limunov sok, so i maslinovo ulje.

Serviranje:

Pečene paprike poslužite tople uz jogurt sos. Možete ih jesti kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog uz roštilj.