Za sve one koji žele nešto zdraviju verziju punjenih parika, i to bez mesa, donosimo vam recept sa sirom i jogurt sosom. Heljda je zdrava i naročito ukusna ukoliko je kombinujete sa ovim mliječnim proizvodima.
Sastojci za četiri osobe:
8 paprika (ili rog paprika)
150 g heljde
200 g mladog sira (ili po izboru feta sir)
1 glavica crvenog luka
1 šaka svježeg peršuna
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje
Za jogurt sos:
300 ml punomasnog jogurta
2 čena bijelog luka
1 kašika limunovog soka
Prstohvat soli
Malo maslinovog ulja
Svježa nana/menta (po želji)
Priprema:
Heljdu isperite, a zatim je kuvajte oko 15 minuta u slanoj vodi dok ne omekša (odnos heljde i vode trebalo bi da bude u omjeru 1:2). Ocijedite i ostavite da se prohladi.
Sitno sjeckani crveni luk propržite na malo maslinovog ulja. U zdjeli pomiješajte kuvanu heljdu, izdrobljeni sir, prženi luk, sjeckani peršun, so i biber. Smjesu lagano izmiješajte.
Paprike
Operite i očistite paprike i napunite ih pripremljenim filom. Zatim je složite u pleh koji ste prethodno podmazali maslinovim uljem. Premažite paprike s malo ulja i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 do 35 minuta.
Kako biste napravili jogurt sos pomiješajte jogurt, sitno sjeckani bijeli luk, limunov sok, so i maslinovo ulje.
Serviranje:
Pečene paprike poslužite tople uz jogurt sos. Možete ih jesti kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog uz roštilj.