ČAROBNA BILJKA IZ BOŽIJEG VRTA Evo na koje načine nam sve može pomoći BAMIJA!
Uspjeva u svim uslovima u kojima uspjeva kukuruz i ima široku primjenu u kulinarstvu, a još je poznata i pod nazivom okra.
Bamija (lat. Abelmoschus esculentus) , je čudotvorna, lekovita biljka koja pripada porodici slezova (Malvaceae). Ovo je jednogodišnja skrivenosemenica za koju se veruje da vodi poreklo iz Egipta gde se još od davnina primenjuje zbog svojih lekovitih svojstva, a na naše područje dospela je putem Sredozemnog mora.
Osim što se koristi u kulinarstvu, bamija ima brojna korisna svojstva na naš organizam, a konzumiranje u toku letnjih dana će zaista oplemeniti naš organizam.
Bamija je je niskokalorična i mogu je konzumirati i oni koji vode računa o višku kilograma. Bitna činjenica je i to da bamija ne sadrži ni masti i samim tim neće povećati nivo holesterola u krvi. U plodovima ove biljne vrste se nalaze brojna dijetetska vlakna, minerali i vitamini. Zbog toga nutricionisti često preporučuju ovo povrće u programima različitih dijeta. Mahune bamije sadrže vitamin A i C, kao i flavonoide, antioksidanse, folate, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan.
Za zdravo srce
Plod bamije veoma je bogat pektinom i raznim vlaknima, koji će doprineti da se snizi nivo loših masnoća koje se nalaze u krvi. Kada su u pitanju mnoge bolesti srca, kao što je i ateroskleroza, preporučuje se upravo konzumiranje bamije i njenih plodova.
Protiv anemije
Kada je reč o malokrvnosti glavnu ulogu igraju kalijum i gvožđe kojima je ova biljka bogata. Preporučuje se svakodnevna upotreba salate od bamije jer će se na taj način uneti dovoljna količina da bi se sprečila anemija. Postoje i naučno dokazana istraživanja koja su pokazala da se upotrebom ovog povrća povećavaju crvena krvna zrnca i pospešuje stvaranje hemoglobina.
U trudnoći
Ova biljna vrsta je veoma je hranljiva i u sebi sadrži veliku količinu folata. Postoje i podaci koji tvrde da se konumiranjem bamije može sprečiti spontani pobačaj. U svom sastavu sadrži mnogo vitamina C i A što je veoma važno tokom trudnoće, kao i za razvoj samog ploda. Redovnom upotrebom biljke bamije i majka i beba će biti obezbeđene kada su magnezijum, gvožđe i kalijm u pitanju.
Olakšava varenje hrane
Dijetetska vlakna kojima obiluje bamija pomažu regulaciju varenja. Njena posebna uloga jeste ubrzanje metabolizma. Pokrenuće lenja creva, podstaći će probavu i omekšati stolicu.
Pomaže obolelima od dijabetesa
Baš kao i kivi, bamija veoma efikasno stabilizuje nivo glukoze, a često se kaže da deluje i poput insulina. Eugenol, posebna vrsta vlakana koji se nalazi u njoj, uravnotežava šećer u krvi i zaustavlja njegov rast tako što utiče na njegovu apsorpciju u crevnom traktu. Dijabetičarima se preporučuje blagi čaj od bamije koji je izuzetno delotvoran.
Jača kosti i osnažuje mišiće
Pored spomenutih minerala, bamija biljka sadrži i vitamin K, koji je važan faktor za zgrušavanje krvi. U kombinaciji sa folatima, on održava i povećava gustinu kostiju čime se sprečavaju brojne bolesti, među kojima je svakako sve učestalija osteoporoza.
Osim pomenutih benefita, konzumiranje bamije je odlično protiv respiratornih oboljenja, protiv pojave raka debelog creva, a zbog toga što je bogata antioksidantima, vitaminom A5 i flavonidima, blagotvorno deluje na vid i njegovo poboljšanje.
BONUS VIDEO: