MALI TRIKOVI VELIKIH MAJSTORA: Kako da jaja ne popucaju u toku kuvanja
Svi koji farbaju jaja očekuju da će ovo biti lijep, lagan i blagosloven posao, a cilj je da što manje njih pukne tokom kuvanja i pripreme
Pravoslavni hrišćani 24. aprila proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, a danas farbaju jaja. Prema običajima, ovo je i jedini posao koji bi trebalo obavljati na ovaj dan.
Svi koji farbaju jaja očekuju da će ovo biti lijep, lagan i blagosloven posao, a cilj je da što manje njih pukne tokom kuvanja i pripreme. Zbog toga iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji, koje ćemo danas podijeliti sa vama.
Nekoliko je ključnih savjeta koje treba pratiti i uspjeh sigurno neće izostati, pa ćete na svoju trpezu iznijeti čitava, lijepo obojena jaja koja ne pucaju tako lako.
Jaja treba da odstoje na sobnoj temperaturi
Jaja koja ćete farbati nekoliko sati ranije izvadite iz frižidera i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi. Hladna jaja češće pucaju u dodiru sa toplom vodom, pa na ovaj način to predupredite.
Kuhinjska krpa i so
Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati jaja stavite kuhinjsku krpu ili tanki peškirić. Jaja poredajte pažljivo, ali tako da budu gusto složena, jer će samo tako ostati na mjestu u toku kuvanja.
Ukoliko ih razdvojite, podizaće se i u toku vrenja će lupkati o zidove posude, a samim tim oslabiti ili pući.
Takođe, na litar vode u kojoj će se jaja kuvati sipajte pola kašike soli. Ovako da, i ako neko jaje pukne, bjelance neće iscuriti, već će se zgrušati. Takvo jaje možete da ga iskoristite za pripremu predjela, salate, rolate sa mesom i druge delicije.
Kuvanje na tihoj vatri
Još jedan od savjeta iskusnih domaćica je da jaja kuvate na tihoj vatri. Šerpu u kojoj ste poredali jaja nalijte vodom, stavite so, pa ringlu uključite na srednju jačinu i sačekajte da provri.
Kada proključa, jaja kuvajte na tihoj vatri od 10 do 15 minuta.
Kuvana jaja potom farbajte i dekorišite željenom bojom, odnosno tehnikom.
- Tagovi
- Jaja
- VASKRS
- vaskršnja jaja