SAČUVAJTE OKUS LJETA Džem od smokava

SASTOJCI:
1,5 kg očišćenih smokava
400 g šećera
sok jednog limuna
PRIPREMA:
Smokvama odstranite peteljke i izrežite ih na četvrtine. Stavite ih u šerpu, pospite šećerom, promiješajte i ostavite najmanje pola sata na sobnoj temperaturi kako bi pustile tečnost. Prije kuvanja u smokve i šećer dodajte limunov sok. Šerpu stavite na vatru srednje jačine i povremeno miješajte.
Poslije pola sata kuvanja smjesu usitnite štapnim mikserom pa vratite na vatru i kuvajte uz češće miješanje dok se džem ne zgusne (ova količina voća se kuva najviše sat i po vremena). Vruć džem sipajte u zagrijane tegle.
Zatim tegle vratite u toplu rernu na 100 stepeni oko minut kako bi se na površini džema stvorila tanka korica. Tegle ostavite u zatvorenoj toploj rerni da se u potpunosti ohlade, pa sutradan zavrnite poklopce.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA
Možda vas zanima

ZA IDEALAN POČETAK DANA Trouglići sa sirom
05:30 ∙ Žena ∙ 0
Trik koji mijenja sve prilikom spremanja sarme
13:02 ∙ Žena ∙ 0
Kako da napravite posnu picu?
08:18 ∙ Žena ∙ 0Žena

SEZONA DARIVANJA Odaberite idealan poklon
14:44 ∙ Savjeti ∙ 0
Evo kako da se riješite dosadnih smrdibuba
14:14 ∙ Savjeti ∙ 0vremenska prognoza
Sarajevo

Banja luka

Mostar

Tuzla

Bihać

Bijeljina

Zenica

Prijedor

Pale
