RECEPT KOJI JE OSVOJIO BALKAN Ovu bajaderu ćete jesti bez griže savjesti!

Screenshot
Bajadera je jedan od najpopularnijih sitnih kolača na našim prostorima, a posebno je popularna na slavskoj i prazničnoj trpezi.
Često se ovog voljenog deserta odričemo jer obiluje šećerom i vrlo je kaloričan, ali hrvatska blogerka Mihaela Brijak Devercovi osmislila je svojevremeno vegansku varijantu koja će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
Za koru
1 i po šolja lješnjaka ili badema prethodno potopljenih da odstoje u vodi preko noći
1 šolja suvih urmi
1 kašika kakao praha
Za krem:
2 šolje indijskog oraha ili pinjola
1/2 šolje vode
4 kašike agavinog sirupa
5 kašika kokosovog ulja
1 kašika vaniluje
Za čokoladnu glazuru
1/2 šolje kakaovog maslaca
2 kašike kakao praha
3 kašike agavinog sirupa ili kokosovog šećera
Priprema:
Sameljite krupno bademe, pa im dodajte urme i kakao i miksajte dok se ne sjedini.
Potom smjesu stavite na dno kalupa obloženog pek-papirom i dobro utisnute oblikujući koru.
Pomiješajte sve sastojke za krem pa miksajte dok ne postane gust i gladak.
Time prelijte koru i sve zajedno odložite u frižider.
Zatim otopite kakao maslac na pari, pomiješajte to sa ostaim sastojcima i energično mešajte, pa time prelijte krem i vratite u frižider.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA
Možda vas zanima

Kao iz najboljeg restorana: Njoke u sosu od sira
11:33 ∙ Žena ∙ 0
Savršen doručak ili večera: Sočne slane krofne
05:30 ∙ Žena ∙ 0vremenska prognoza
Sarajevo

Banja luka

Mostar

Tuzla

Bihać

Bijeljina

Zenica

Prijedor

Pale
