IMA SUPER MOĆI Recept za jelo sa keljem koji će jesti i najprobirljiviji
Sigurno ga pamtite kao nešto užasno što su vas mama i baka tjerale da jedete kad ste bili mali jer je zdravo. A upravo tako mnogi steknu mišljenje da ono što je zdravo mora i da bude bezukusno.
Pokušajte sa ovim jelom kako biste se razuvjerili.
Kelj je dobar za detoksikaciju i bogat je gvožđem i kalcijumom. Nova istraživanja su pokazala da kelj može da potpuno detoksikuje organizam i da reguliše opšte stanje organizma jer dopire čak do DNK. Za to je zadužen izotoicijanat, koji nastaje iz molekula kelja. Kelj ima u sebi više gvožđa po kaloriji nego govedina, a više kalcijuma po kaloriji nego mlijeko i lakše se apsorbuje u orgnizmu od mliječnih proizvoda. Bogat je vlaknima i sadrži omega-3 i 6 masne kiseline.
Pored svih ovih zdravih pogodnosti, izuzetno je ukusan u hrani. Isprobajte ovaj recept.
Potrebni sastojci:
kelj – 1 glavica, sa što više tamno zelenih listova
bijeli luk – 2 – 3 čena, sitno isjeckan
sok od limuna – 1 kom, veći
ekstra djevičansko maslinovo ulje
morska so
Način pripreme:
Spoljašnje listove kelja dobro oprati pod mlazom vode, odsjeći dršku cijelom dužinom lista i isjeći na trake. Ostatak glavice isjeći na četvrtine, odstraniti korjen pa i njih isto narezati. Staviti isječen kelj u lonac sa provrelom vodom i kuvati ga 10 minuta. Izručiti u cjediljku i ostaviti da se dobro ocjedi. Preručiti kelj iz cjediljke u odgovarajuću posudu, posoliti, preliti ekstra djevičanskim ili susamovim uljem i limunovim sokom ili soja sosom. Posuti sjeckanim bijelim lukom i dobro promješati. Servirati kao salatu ili prilog mesu. Idealna za osvježenje u vrelim danima.
BONUS VIDEO: