RECEPT IZ BAKINE KUHINJE Napravite sarmu u nekoliko koraka
Iz bakine kuhinje stiže nam prijedlog za ukusan ručak.
Potrebno je:
- 1 glavica slatkog kupusa
- 1 lonče od 100gr pirinča
- 1 veća šargarepa
- veza mladog crnog luka
- 1 mladi krompir
- 100 ml kuvanog paradajza
- 2 kašičice brašna
- 1 svjež paradajz
- crvena mljevena paprika
- bijeli luk
- biber, so
- peršunov list
- ulje
Priprema:
U dublju šerpu staviti izdubljeni kupus i kuvati 5 minuta, pa hvataljkom odvojiti listove i ohladiti. Skinuti nožem korijen i naši listovi su spremni za spremanje najbolje posne sarme.
Isjeckati sitno crni luk, dodati sjeckanu šargarepu, pa propržiti, dodati opran pirinča, krompir, secen paradajz na kockice, bijeli luk, biber, papriku crvenu mljevenu i izjednačiti. List raširiti na dasku staviti punu kašiku nadjeva, saviti ivice i uviti sarmu spravljajući list da sarma bude što tvrđe uvijena.
Tepsiju podmazati, pa rijeđati sarmice. Uzeti 300 ml tečnosti gdje se kuvao kupus, pa ubaciti 2 kašičice brašna i žicom promućkati.
Dodati 100 ml duvanog paradajza, pa preliti sarmice. Još malo premazati uljem i peći u rerni na 220 stepeni C oko 50-60 minuta.
Možete je pokriti do polovine, pa otkriti da zarumene. Uživajte!