PROFITEROLE – REMEK DJELO FRANCUSKIH POSLASTIČARA Meko tijesto punjeno vanila kremom i na kraju preliveno čokoladom
Sastojci:
Za tijesto:
100 g neslanog putera
1 šolja vode
1 šolja brašna
4 jajeta
prstohvat soli
Za fil:
4 žumanjca
100 g šećera
3,5 kašike kukuruznog brašna
450 ml mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv:
250 g čokolade
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Stavite puter u šerpu i kada se otopi sipajte vodu. Ostavite da proključa, pa dodajte brašno i so. Snažno i brzo miješajte dok se ne formira tijesto, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje u tijesto i mutite mikserom. Pleh nauljite, pa preko stavite pek papir. Sipajte tijesto u špric za kolače i pomoću njega sipajte tijesto na pleh. Tijesto sipajte sa razmakom u obliku loptice. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta, ili dok loptice od tijesta ne postanu zlatne i hrskave. Malo otvorite vrate rerne i ostavite da se ohlade. Umutite žumanjca i šećer, pa dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte 200 ml mlijeka i vanilu i promiješajte. Preostalo mlijeko ugrijte, pa prije ključanja dodajte smjesu sa jajima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u posudu i prekrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim fil umutite mikserom i sipajte u špric za kolače i napunite loptice od tijesta. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte profiterole.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- PROFITEROLE