PRIJEDLOG ZA RUČAK Rižoto sa tikvicama i piletinom
Sastojci:
(za 4 osobe)
– 400 g pilećeg filea
– 1 glavica crnog luka
– malo maslinovog ulja
– 2 čena bijelog luka
– 2 veće tikvice
– so, biber
– 1/2 dl bijelog vina
– 1 kašika maslaca
– 70 g pirinča po osobi
– 1/2 povrtne kocke za supu
– 1 dl pavlake za kuvanje
– parmezana, po ukusu
– peršun
I još…
– rendani parmezan za posipanje
Priprema:
Ovo jelo se jednostavno priprema i to u jednoj posudi.
Na maslinovom ulju popržiti crni luk, kada zastakli dodati piletinu i malo posoliti.
Kada piletina pobijeli dodati bijeli luk, čim zamiriše, dodati pirinač. Kuvati uz mješanje na umjerenoj temperaturi i kada pirinač zastakli, dodati vino.
Kada alkohol ispari, dodajte rendane tikvice. Još malo posoliti, pobiberiti, a kako će tikvice pustiti vodu, sačekajte da ona ispari, pa dodajte vrelu vodu i pola kocke za supu.
Stalno miješati i dolivati pomalo vrele vode tek kad je piinač upije.
Kad je pirinač skuvan „al dente“, ne smije da bude potpuno suv, umiješati rendani parmezan, pavlaku za kuvanje i čim provri, skinuti sa šporeta.
Zatim dodati maslac i miješati dok se ne rastopi.
Poslužiti toplo posuto parmezanom.
Prijatno!