POSNI RUČAK NA STARINSKI NAČIN Zapečena paprika punjena krompirom
Preporučujem tu kombinaciju leti ili ako pravite kao glavni obrok da poslužite uz pavlaku. Ovo je jedno tako sočno i fino jelo, a cijela kuća miriše na papriku.
Sastojke uglavnom određujete sami, spram broja onih koji će jesti, količine krompira i paprika koje imate.
Sastojci:
7 manjih paprika
5 većih krompira
1 glavica crnog luka
1 kašika suvog začina
1 kašičica bibera
1 kašika sušenog peršunovog lista
100 ml ulja
dodala sam još jedan isjeckan paradajz pred pečenje odgore
Priprema:
Isjeckati crni luk. Zagrijati pola ulja, spustiti luk, kratko pržiti pa naliti čašu vode i tako ga dinstati dok voda na ispari. Za to vrijeme oguliti krompir i izrendati na krupnijoj strani.
Kada se luk izdinstao, na srednjoj vatri malo prodistati krompir. Dodati mu ostale začine i ostatak ulja. Dinstati sve nekih desetak minuta.
Najbolje je da uzmete neki dublji tiganj ili šerpu koja se ne lepi, rosfrajno posuđe nije baš za ovu vrstu propržavanja krompira jer se baš lijepi.
Pripremljen nadjev za paprike skloniti sa vatre pa izdubiti papriku od peteljke i semena. Uključiti rernu na 200 stepeni. Manju tepsiju premazati uljem, pa na dno staviti malo nadjeva.
Napuniti paprike i poslagati ih. Ostatak nadjeva staviti oko paprika. Sipati jednu rakijsku čašicu (50ml) vode. Prekriti sve alu folijom i staviti da se peče 30 minuta. Poslije 30 minuta skloniti foliju, polako okrenuti papriku i ostaviti da se peče još 30 minuta. Peći na nižoj rešetki rerne kako paprika odgore ne bi izgorjela.
Može da se posluži i topla, mlaka a i hladna, jednako je ukusna.
Prijatno!
BONUS VIDEO: