POSNA PROJA SA MLADIM LUKOM: Potrebno je samo pet sastojaka!
Kako Uskršnji post još uvijek traje, a pijace su prepune mladog luka, koji pored toga što je ukusan je i izuzeno zdrav. Recept za proju sa ovim povrćem se izuzetno lako pravi, a potrebno vam je samo pet sastojaka, a provjereno uspijeva i onima sa manje kulinarskog iskustva. Tolikio je ukusna da ćete je sigurno praviti i kada post prođe.
Sastojci:
3 veze mladog luka
– 500 g kukuruznog brašna
– 1 šolja ulja
– 1 šolja vode
– so
Priprema:
Očistite i operite mladi luk pa ga isjeckajte i kratko propržite u tiganju na zagrejanom ulju, tek toliko da malo omekša. Propržen mladi luk ostavite da se ohladi, a dotle sipajte brašno u posudu za miješenje i napravite udubljenje. Prohlađeni luk sipajte unutra, posolite prema ukusu i naizmenično ulivajte ulje i malo mlake vode neprestano miješajući. Kad sve dobro izmiješate, izradite srednje čvrstu smjesu. Uljem premažite tepsiju ili kalupe za pečenje i uključite rernu na 180 C. Pecite oko pola sata, a najbolje je da iskoristite stari trik za provjeru, kad u nju zabodete čačkalicu i ona ostane suva. Kada je gorova pokrijte je krpom i ostavite da se prohladi, pa je poslužite.