ZDRAVIJA NEGO ŠTO MISLITE Palenta smanjuje holesterol ako se sprema na ovaj način
Kukuruzno brašno i griz, od kojih se sprema palenta, imaju nevjerovatno pozitivno dejstvo na cjelokupni ljudski organizam. Zbog toga što ne sadrži gluten, palenta se preporučuje svim uzrastima.
Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karitenoide koje podstiču bolji i kvalitetniji rad crijevnog sistema.
Fosfor, cink, magnezijum, kalijum, selen, bakar i mangan su materije koje su veoma korisne našem tijelu, a kukuruz je njima veoma bogat.
Kada su dijete u pitanju, palenta se srdačno preporučuje. Ona sadrži minimalnu količinu kalorija i zbog toga predstavlja idealnu namirnicu za mršavljenje.
Palenta je dobra i za vaša crijeva, jer jača ćelije debelog crijeva, ukoliko se konzumira redovno. Takođe, ona je prirodni antioksidans vašeg organizma.
Zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, palenta smanjuje nivo holesterola u krvi, i sprječava gomilanje masti i kilograma.
Palenta je najzdravija kada se sprema samo sa vodom i malo ulja. Takođe, nemojte dodavati sir, pavlaku, slaninu, prženi luk ili bilo šta drugo što ste navikli da dodajete.
U veću šerpu uspite tri i po šolje vode, pa dodajte malo ulja i prstohvati soli.
Kada voda proključa, smanjite vatru na minimum i sipajte šoljicu kukuruzne palente. Miješajte da se ne bi zgrudvala.