OVAKO SU GA SPREMALE BAKE Starinski recept za domaći kečap
Domaći kečap – sastojci:
1,5 kg zrelih paradajza
1 velika glavica crnog luka
3 čena bijelog luka
1 šolja jabukovog sirćeta (oko 240 ml)
1/2 šolje šećera (oko 100 g)
2 kašičice soli
1/2 kašičice mljevenog crnog bibera
1/4 kašičice suvog kvasca (opciono)
2 kašičice senfa
1/4 kašičice mljevenog karanfilića
1/4 kašičice mljevenog korijandera
1/4 kašičice mljevenog cimeta
1/4 kašičice mljevenog đumbira
Domaći kečap – priprema:
Operi paradajz i isijeci ga na četvrtine. Ako želiš, možeš skinuti kožu, ali to nije obavezno. Ako koristiš svježe paradajze, možeš ih staviti u ključalu vodu na oko 1 minut, zatim ih odmah prebaci u hladnu vodu i oljuštiti.
Crni luk i bijeli luk očisti i sitno nasjeckaj.
U veliki lonac stavi nasjeckane paradajze, crni i bijeli luk. Kuvaj na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša i počne da se raspada, oko 30 minuta.
Kad povrće omekša, štapnim mikserom ili u blenderu sve izmiksaj u glatku masu. Ako koristiš blender, vrati smjesu u lonac nakon blendanja.
Dodaj jabukovo sirće, šećer, so, biber, kvasac, senf, karanfilić, korijander, cimet i đumbir u smjesu. Dobro promiješaj.
Nastavi da kuvaš na laganoj vatri, često miješajući, dok se kečap ne zgusne i postigne željenu konzistenciju. Ovo može potrajati 1-2 sata.
Ako želiš da kečap bude potpuno homogen, možeš ga procijediti kroz cjediljku ili gazu da ukloniš ostatke kože i sjemena.
Vruć kečap sipaj u sterilizovane staklene tegle ili boce. Ako želiš dugotrajnije čuvanje, možeš ga pasterizovati tako što ćeš tegle staviti u šerpu s vodom i kuvati još 10 minuta, prenosi Zadovoljna.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA