PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI RUČAK Musaka od pasulja
Musaka na neobičan način iznenadiće vaše ukućane. Ukusno i sočno, prste da poližete. Ukoliko niste još isprobali, obavezno napravite musaku po ovom receptu.
Za 6 osoba:
- 500 g pasulja
- 4 glavice crnog luka
- 1 lovorov list
- 300 g slanine
- 300 g svinjskog suvog mesa
- 1 crvena paprika
- 4 čena bijelog luka
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 dl ulja
Priprema:
Pasulj potopiti na 24 sata, zatim ga preprati i dobro skuvati unapred sa glavicom crnog luka i lovorovim listom. Ako nemate dovoljno vremena, možete koristiti i pasulj iz konzerve.
Ostatak luka sitno isjeckati i propržiti na ulju dok ne omekša.
Sitno nasjeckati suvo meso, slaninu, papriku i bijeli luk. Kada luk omekša dodati slaninu, a poslije 5 minuta papriku, bijeli luk i suvo meso.
Ostaviti da se dinsta dok paprika ne omekša, povremeno miješati. Na kraju dodati biber i alevu papriku i povezati fil. Od kuvanog pasulja napraviti pire.
Kada su fil i pire od pasulja gotovi, u posudu za pečenje prvo sipati jednu polovinu pirea i ravnomjerno ga rasporediti, zatim dodati polovinu fila i ponoviti sa druge dvije polovine tako da na vrhu bude raspoređen fil. Peći u zagrijanoj rerni 15 minuta na 200 stepeni.
PRIJATNO!