BRZO, JEDNOSTAVNO I UKUSNO Pripremine lazanje od tikvica
Italijanska kuhinja je jedna od najpopularnijih u svijetu. Iz te zemlje nam stižu pica, lazanje i razne vrste makarona. U nastavku teskta pročitajte recept za lazanje, ali umjesto kora pravi se od omiljenog ljetnjeg povrća – tikvica. Lagani ljetnji obrok ne sadrži ni meso, ali toliko je ukusno da vam neće ni faliti. Brza i laka priprema će vas oduševiti.
Sastojci:
- 4-5 tikvica
- 1 crni luk
- 450 g pečuraka
- 3 kašike paradajz paste
- 450 g krem sira
- 1 jaje
- 200 g mocarele
- 100 g parmezana
- paradajz sos
Priprema:
Tikvice isijecite na tanje kriške, pa poredajte na pleh obložen pek papirom. Posolite sa obe strane i ostavite 15 minuta. Propržite sjeckani crni luk, pa mu dodajte sjeckane pečurke, još malo nauljite i poklopite. Kuvajte 15 minuta. Nakon toga dodajte paradajz pastu i promiješajte. Jaje umutite sa krem sirom i dodajte parmezan. Dobro promiješajte. Malo parmezana ostavite sa strane. Dodajte u smjesu i sjeckan peršun i opet dobro promiješajte. Tikvice obrišite ubrusom. Dno tepsije premažite paradajz sosom, pa poređajte tikvice. Sipajte pola smjese sa pečurkama, pa preko pola fila sa krem sirom i pospite mocarelu. Opet poređajte još jedan red tikvica. Zatim ide preostali sos sa pečurkama i preostali sos sa krem sirom. Pospite mocarelom i stavite posljednji red tikvica. Premažite paradajz sosom. Pospite parmezanom koji ste ostavili sa strane. Pecite na 200°C oko 30-35 minuta, piše Stvar ukusa.