LAGAN RUČAK NAKON OBIMNIH SLAVSKIH TRPEZA Zdrava i preukusna bijela čorba
Sastojci:
500 gr pilećeg bijelog mesa
2 šargarepe
1 paštrnak
1 korijen peršuna
1 krompir
1 glavica crnog luka
sok od 1/2 limuna
1 kašika suvog začina
1/2 kašičice soli
1 – 2 žumanca (zavisno kako volite, za prvi put stavite jedno)
150 gr kisele pavlake
peršunov list
Priprema:
Sitno isjeckati crni luk. Možete ga, takođe, izblendati ili izrendati, jer je tako mnogo sitniji, te se brže izdinsta i ne vidi se u čorbi. Luku dodati čašu vode i kašiku začina, pa staviti da se dinsta. Za to vreme pripremati bijelo meso i povrće.
Bijelo meso isjeckati na sitne kockice i dodati luku kada je čaša vode isparila. Naliti opet čašu vode kada dodate meso, pa ostaviti da se dinsta.
Šargarepu, paštrnak, korijen peršuna i krompir očistiti i sitno isjeckati. Kada je isparila skoro sva voda iz dinstanog luka i mesa – sipajte povrće, pa nalijte 2l vode. Dodajte so i ostavite da provri, pa smanjite vatru i ostavite da se tako kuva dok sve ne omekša. Povremeno promiješajte.
Kada se sve dobro skuvalo i omekšalo dolijte vode koliko mislite da treba, ako više volite gušću sipajte manje i obrnuto. Opet vratite na vatru da provri. Za to vrijeme umutite žumance sa pavlakom. Kada čorba provri sklonite sa vatre, pa dodajte smjesu od jaja i pavlake. Polako sipajte i miješajte. Iscijedite sok od limuna i dodajte čorbi. Pri posluženju možete odozgo posuti sjeckanim peršunom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- bijela corba
- čorba