KAO U ITALIJI Za doručak pancerota sa šunkom i sirom
Pancerota sa šunkom i sirom je odličan način da vam dan počne ukusima Italije.
Pripremu i recept svi mogu ispratiti, a ostalo prepustite užitku u fenomenalnom ukusu.
Sastojci za pancerotu sa šunkom i sirom:
300 g brašna
pola kašičice soli
1 kašika maslinovog ulja
150 ml mlake vode
150 g šunke, isječene na sitne kockice
150 g sira (može biti mocarela, gauda ili neki drugi sir za topljenje), isječenog na kockice
pola kašičice suvog origana
So i biber po ukusu
Priprema pancerote sa šunkom i sirom:
U velikoj činiji, pomješajte brašno i so.
Dodajte maslinovo ulje i polako sipajte mlaku vodu, miješajući dok se tijesto ne formira.
Premjesite tijesto na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično. Vratite tijesto u činiju, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da odmara 30-60 minuta.
U drugoj činiji, pomješajte isjeckanu šunku, sir, origano, so i biber po ukusu. Dobro promješajte da se svi sastojci sjedine.
Podijelite tijesto na manje loptice, veličine ping pong loptice.
Svaku lopticu razvucite u krug na pobrašnjenoj radnoj površini.
Na sredinu svakog kruga stavite punjenje od šunke i sira oko dvije do tri kašike.
Preklopite tijesto preko punjenja tako da dobijete polukrug.
Dobro pritisnite ivice tijesta viljuškom ili prstima da zatvorite pancerotu i sprečite da se punjenje izliva tokom pečenja.
Zagrijte rernu na 200 stepeni i pecite pancerote, premazane maslinovim uljem i žumanjcem 20 do 25 minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- recepti