JESTE LI ČULI ZA ŽGVACET? Ovo jelo je najpopularnije u Istri, a zavoljećete ga i vi
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 28.05.23 14:51 ∙ 0
Sastojci:
Za žgvacet:
600 g piletine
2 veće glavice crnog luka
400 g paradajza
400 ml vina
10 ml maslinovog ulja
3 čena bijelog luka
struk peršuna
vlašac, majčina dušica
so, biber
malo vode
Za fuže:
500 g brašna
2 jaja
150 ml vode
2 kašike ulja
1 kašičica soli
Priprema:
Piletinu isjecite na komade. Crni i bijeli luk, peršun i vlašac sitno isjeckajte. Na vrućem ulju propržite piletinu, pa dodajte crni luk i promiješajte da luk pusti miris. Ulijte vino, začinite, poklopite i dinstajte na slaboj temperaturi.
Kada luk postane zlatnast, dodajte paradajz, beli luk pa opet promiješajte. U toku dinstanja dodajte vodu, a na kraju dodajte peršun, vlašac i majčinu dušicu. Služite uz flekice, njoke, testeninu ili neku drugu vrstu priloga.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- Istarski žgvacet
- recept
Možda vas zanima
vremenska prognoza
9°C
Sarajevo
4°C
Banja luka
9°C
Mostar
5°C
Tuzla
0°C
Bihać
8°C
Bijeljina
9°C
Zenica
5°C
Prijedor
9°C