KREMASTA POSLASTICA KOJU ĆETE ZAVOLJETI ZA TREN Osvježavajuća jafa torta
Sastojci:
Za koru:
4 bjelanca
80 g šećera
50 g kokosovog brašna
Za fil:
700 ml mlijeka
200 g šećera
40 g gustina
50 g brašna
izrendana korica 2 velike narandže
200 g putera
oko 150 g jafa keksa
4 žumanca
sok od 1 narandže za umakanje keksa
Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike slatke pavlake
Priprema:
Za koru: Bjelanca umutite postepeno dodajući šećer. Kada dobro umutite, dodajte kokosovo brašno i lagano sjedinite. Kalup prečnika 24 cm obložite pek papirom, pa sipajte tijesto u njega, poravnajte i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Ako počne brzo da tamni smanjite temperaturu. Ostavite da se ohladi.
Za fil: Od mlijeka odvojite otprilike 200 ml, a u ostatak mlijeka (500 ml) dodajte šećer i izrendanu koricu narandže, pazite kada je budete rendali da ne izrendate bijeli dio, jer će biti gorko. Stavite da proključa.
U međuvremenu, u 200 ml mlijeka dodajte žumanca, brašno i gustin. Kada mlijeko proključa, smanjite temperaturu na najnižu i dodajte smjesu od žumanaca. Miješajte žicom dok se sve ne sjedini. Fil je dovoljno da kuhate samo 1-2 minuta. Sklonite sa vatre, pokrijte ili providnom folijom ili poklopcem i ostavite da se prohladi.
U prohlađeni fil dodajte puter i miješajte dok se ne otopi. Fil stavite u frižider na 2 sata, pa ga nakon tog vremena umutite mikserom. Od fila odvojite par kašika za dekoraciju.
Na tacnu za serviranje stavite koru, preko nje stavite obruč od kalupa. Obruč možete da obložite celofanom, jer se tako kolač fino odvoji od kalupa.
Na koru stavite polovinu fila, zatim sjeckani jafa keks, poprskajte ga sokom od narandže, preko jafa keksa rasporedite ostatak fila i poravnajte. Ostavite u frižider.
Za glazuru: Čokoladu i slatku pavlaku stavite u posudu i otopite iznad ključale vode. Ohladite potpuno, pa prelijte preko kolača. Nakon 2 sata hlađenja, kolač možete dekorisati sačuvanim filom.
- Tagovi
- jafa torta