ISPROBAJTE ĆUFTE SA RIŽOM!
Sastojci:
mljevena junetina – 300 g
dimljena domaća kobasica – 150 g, sitno isjeckana
jaja – 1 kom.
hljeb – 1 kriška, bez korice
mlijeko – za natapanje
luk – 1/2 glavice, sitno isječen
goveđa kocka – 1 kom.
biber – svježe mljeveni
bijeli luk u prahu
gauda sir – 100 g
brašno – 1 kašika
ZA PODLOGU OD PIRINČA
luk – 1 glavica, isječen na rebarca
šargarepa – 1 naribana
pirinač – 1 šolja
voda – 2 šolje
goveđa kocka – 1 kom.
biber – svježe mljeveni
ljuta tucana paprika
gusti sok od paradajza – 100 ml.
peršun – nasjeckani
maslinovo ulje
Priprema:
Za ćufte, na zagrijanom ulju propržiti sitno isječen luk, da zastakli.
Hljeb preliti mlijekom i ovlaš ocijediti.
Sir isjeći na kockice.
U meso dodati usitnjenu kobasicu, ocijeđeni hljeb, jaje, naribanu mesnu kocku, proprženi luk, biber i bijeli luk u prahu.
Rukom zamijesiti masu, oblikovati ćufte, u svaku utisnuti kocku sira, uvaljati u brašno i propržiti na zagrijanom ulju.
Rernu zagrejati na 180°C.
Dok se ćufte prže, pripremiti podlogu od pirinča.
Na zagrijanom ulju propržii luk, dodati šargarepu, zatim pirinač, ljutu tucanu papriku, kratko sve prodinstati, naliti vodom, dodati kocku, biber, sok od paradajza i sjeckani peršun.
Kada pirinač bude do pola kuvan, preručiti sve u vatrostalnu posudu rasporediti ćufte i zapeći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni.