JEDNOM KADA GA PROBATE DRUGI NEĆETE ŽELJITI Recept za savršen domaći hljeb sa bijelim lukom
Kada probate recept za ovaj hljeb više nećete kupovati onaj iz pekare. Domaći hleb je mekan kao pjena, a još kad ga premažete bijelim lukom i maslacem dobija potpuno nov ukus.
Sastojci:
Za tijesto:
- 850 g brašna
- 25 g kvasca
- 500 ml mlijeka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 30 g maslaca
Za premazivanje:
- 30 g maslaca
- 5 čenova bijelog luka
- peršun
- kačkavalj
- 1 žumanjce
Priprema:
Malo zagrijano mlijeko stavite u činiju, dodajte kvasac, šećer i 300 g prosejanog brašna. Dobro promiješati, poklopiti i ostaviti 20 minuta da se aktivira kvasac. Zatim dodajte jaje, otopljeni puter, so i preostalo brašno. Zamijesiti meko tijesto.
Pripremite smjesu za mazanje, u činiju stavite otopljeni puter i dodajte izmrvljeni bijeli luk i peršun. Dobro promiješati. Tijesto isjecite na kriške, svaki dio premažite pripremljenom smjesom i poredajte u pleh, između kojih stavite parče kačkavalja. Pokrijte i ostavite da se diže 20 minuta. Hljeb premazati umućenim žumanjcetom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 ° C 40 minuta. Nakon što izvadite hljeb iz rerne, dok je još vruć, premažite ga puterom.
- Tagovi
- Bijeli luk
- hljeb
- recept