BOSANSKA MASLENICA: Starinski recept za najukusniju pogaču!
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 16.05.22 06:30 ∙ 0
Sastojci:
- 700-800 grama brašno
- 40 grama kvasca
- 1 jaje
- 1 kašičica šećer
- 2 kašičice soli
- 400 ml vode
Za premazivanje:
- 125 grama 200 grama otopljenog margarina ili maslaca
- 1 jaje
- 200 grčkog jogurt,
- kiselo mlijeko,
- kisela pavlaka.
Priprema: Umijesiti tijesto od brašna, kvasca, jajeta, šećera, soli i vode. Podijeliti na 4 loptice. Ostavite loptice da se opuste 15 minuta, dok pripremite smjesu za premaz.
Umutite smjesu za premaz od margarina, jajeta, kiselo mlijeko, jogurt i pavlaku. Potom uzmite preliv pa premažite. Zatim drugu jufkicu isto razvucite i premažite i ponovite postupak sa svim jufkicama. Svaku jufkicu preklopite u pravougaonik. Stavite u tepsiju. Složite sve jufke jedne preko druge.
Pogaču peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 20min i još par minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Možda vas zanima
Žena
vremenska prognoza
8°C
Sarajevo
2°C
Banja luka
8°C
Mostar
4°C
Tuzla
-2°C
Bihać
7°C
Bijeljina
8°C
Zenica
3°C
Prijedor
9°C