RODITELJI GA NAŠLI MRTVOG U SOBI Student (20) podgrijao špagete koje su mu ostale od večere, pojeo ih, pa preminuo

PIXABAY
Dvadesetogodišnji student iz Belgije, tragično je preminuo 2008. godine nakon što je pojeo ostatke špageta bolonjeze koji su stajali na sobnoj temperaturi čak pet dana koje su za to vrijeme razvile smrtonosnu bakteriju i izazvale letalno trovanje hranom.
Student je ostavio ostatke večere na kuhinjskom pultu i tek nakon nekoliko dana bolonjeze podgrijao i pojeo. Nakon obroka, otišao je da se druži sa prijateljima, ali se ubrzo vratio kući žaleći se na glavobolju i bolove u stomaku.
Ubrzo je počeo da povraća i dobio je dijareju. Umjesto da potraži medicinsku pomoć, odlučio je da legne u krevet i „prespava“ tegobe, nesluteći da je imao ozbiljno trovanje hranom. Nažalost, njegovi roditelji su ga pronašli mrtvog sljedećeg jutra, kada se nije pojavio na predavanjima.
Prema izveštaju, AJ je preminuo oko 4 ujutru, oko deset sati nakon obroka. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti bila nekroza jetre i akutni pankreatitis. Njegovi uzorci stolice, uzeti post mortem, otkrili su prisustvo bakterije Bacillus cereus, koja je poznata po proizvodnji toksičnih supstanci koje mogu izazvati ozbiljne infekcije.

„Ove bakterije preživljavaju i nakon kuvanja“
Analiza ostataka njegove večere, sprovedena u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za trovanja hranom, pokazala je visoku koncentraciju bakterije Bacillus cereus. Ova bakterija je najčešće povezana sa trovanjem hranom, ali istraživanja ukazuju da može izazvati i ozbiljne, ponekad smrtonosne infekcije van digestivnog trakta.
O ovom slučaju govorio je i američki doktor Bernar, koji je u svom videu upozorio: „Mnogi ljudi jedu tjesteninu i drugu hranu koja je stajala dan-dva i prođu bez problema. Ali, budite oprezni sa hranom koja je ostavljena na sobnoj temperaturi duže od nekoliko sati.“
Sindrom „pržene riže“, koji se odnosi na trovanje hranom zbog nepravilnog čuvanja hrane, posebno ugljenih hidrata poput riže, krompira i tjestenine, može imati smrtonosne posljedice. Bacillus cereus može opstati čak i nakon kuvanja hrane, a ostavljanje jela na sobnoj temperaturi stvara savršene uslove za njegovo razmnožavanje.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima

Preminuo Izet Beganović
18:13 ∙ Svijet ∙ 0
U 83. GODINI Preminuo legendarni Leo Benhaker
21:31 ∙ Svijet ∙ 0Svijet
vremenska prognoza
Sarajevo

Banja Luka

Mostar

Tuzla

Bihać

Bijeljina

Zenica

Prijedor

Pale
