NJENE FOTOGRAFIJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA Teruška pravi magiju za oči i dušu, oživljava tradicionalne recepte, a bez jedne osobe njen uspjeh ne bi bio potpun (FOTO)
Konkurencija je sve veća, sve je teže ostati svakodnevno zanimljiv, a gotovo je sigurno da se bukvalno svakog dana pojavi neko nov. U moru blogova, profila, stranica, nama je za oko zapalo nešto novo, zdravo, simpatično i što je najbitnije upotrebljivo.
Sa idejnim tvorcem Instagram stranice Teruskav pričamo na ovu temu.
Recite nam nešto o svojoj Instagram stranici @teruskav
– Moja Instagram stranica nastala je iz hobija i nekog ličnog zadovoljstva. Ideja za ovakvim postovima krenula je sa namjerom da osvojim srca publike neobičnim i drugačijim objavama. Za mene je Instagram poput knjiga. Postoje dobri pisci, dobri ilustratori, i ako napravimo dobar spoj mislim da će knjiga imati uspjeha! Nisam klasična (food) bloggerka i nekako se ne pronalazim isključivo u toj grani. S vremena na vrijeme volim ispričati neku priču nekim drugim vidom fotografije ili videa. Posljednjih par godina sam posebno inspirisana vegetarijanskom ishranom i zdravijim obrocima. Zato na mom profilu nećete naći samo tradicionalne recepte, već možete vidjeti da volim da eksperimentišem u kuhinji.
Kao i svaki food blogger i zaljubljenik u kuvanje, da li imate neke svoje favorite koje volite da pripremate? Sa druge strane, imate li jela koja Vam i nisu baš draga?
– Generalno jako volim da radim sa tijestom, ali ako moram da biram favorit, izdvojila bih hljeb. Jela koja ne spremam često (ne bih rekla da ih ne volim) su jela istočne kuhinje.
Iza jedne fotografije na društvenim mrežama stoji puno priprema? Kako tačno izgleda jedan radni dan food bloggera i koliko traje proces predstavljanja jela? Iz čega crpite inspiraciju?
– Uvijek se trudim da budem bolja i zanimljivija prije svega samoj sebi. Jer ako nisam zadovoljna, onda ta priča i slika ostaju samo na papiru. Ideja i inspiracija ima svuda oko nas. Ponekad mi bude dovoljna i jedna rečenica iz nekog filma. Inspiraciju naravno pronalazim i u pričama drugih talentovanih blogera. Čak i u komentarima svoje publike mogu pronaći novu inspiraciju. Svakako najveća inspiracija bila mi je pokojna majka koja je bila vrsna domaćica i uz koju sam zavoljela kuvanje. Rekla bih da mi je ona oduvijek bila najbolji kritičar, a ujedno i podrška. Moram reći da nije lako raditi kvalitetne, dobre objave (kao veliki ljubitelj fotografije). Naročito sa porastom tražnje video sadržaja, odnosno poznatog Reels formata. Lično nisam ljubitelj što se na osnovu mog profila trenutno može i primjetiti. Uzmimo za primjer konkretno hljeb. Hljeb koji se mijesi dva dana stavljamo u video do jednog minuta?! A, taj video treba da ima i dobar početak, srž radnje i naravno dobar kraj. Nije lako. Priprema zavisi od više faktora, a svakako vjerovatno najviše i od kompleksnosti jela koje spremam. Da li je to neko brzo jelo? Ili je pak jelo koje se samo brzo mora ufotkati…
Koji je Vaš najveći neuspjeh u kuhinji?
– Kao najveći neuspjeh u kuhinji izdvojila bih famozne macarons-e. Kada pogledate recept pomislite da je izuzetno jednostavno. Međutim, kada se bacite na samu pripremu, shvatite da iziskuje mnogo truda, rada i strpljenja. Do sada mi ni jednom nije ”uspio” cijeli pleh kolačića. Ali, naravno ja ne odustajem, jer mi je bez lažne skromnosti to oduvijek bila jedna od vrlina.
Vrlo mali broj ovakvih stranica pronađe komercijalnu svrhu, a potrebno je dosta vremena i odricanja kako bi se taj posao odradio kvalitetno i kako bi zainteresovali veći broj ljudi. Kakvi su Vaši planovi za budućnost?
– Nažalost, slažem se da je situacija takva. Zato bih se ovim putem zahvalila svima koji podržavaju, ne samo moje radove, već i generalno radove ljudi poput mene. Svaki vid podrške je uvijek dobro došao. Što se tiče planova za budućnost, kod mene je to uvijek neizvjesno. Teruška voli da se igra u kuhinji i sjajno se zabavlja. Uvijek me obraduje saznanje da sam ja nekom bila inspiracija i da sam potencijalno nekom uljepšala dan. Za sada mi je to dovoljno.
Koja su to tri sastojka koja svjesno izbjegavate ili eliminišete čak i kada se u receptu traži da se doda?
– Ukoliko se bavim tradicionalnim receptima ne eliminišem ništa i ništa ne izbjegavam. Kako sam prethodno spomenula, volim da se igram sa vegeterijanskim jelima. U tom slučaju najčešće izbjegavam šećer, masnoće i jaja.
Ukoliko biste mogli imate 4 osobe na večeri – koje bi to osobe bile i zašto?
– Mislim da bi jako zanimljvo bilo ugostiti 4 osobe od kojih svaka dolazi iz druge države. Uz to da se prethodno ne poznajemo, kako bismo dali svoje najiskrenije kritike i mišljenja. Naravno, da mogu da biram bez ikakvih granica, uvijek bi to bili moji roditelji.
Koji Vam je omiljeni recept?
– Teruškin omiljeni recept? Vrlo teško pitanje. Iskreno, imam u nasljedstvu mnogih majčinih recepata koji su mi izuzetno dragi.
Fotografije su Vam nevjerovatno lijepe i autentične, vezane i za kraj u kojem živite. Ko Vam pomaže da napravite totalno originalne sadržaje?
– Prije svega hvala Vam na izdvojenom vremenu i ovako lijepim riječima. Teruškina priča ne bi bila potpuna bez podrške porodice. Kada su konkretno fotografije u pitanju, imam veliku pomoć svog sina Jovana, koji je inače i fotograf (@jovanvasiljevic). Dopunjujemo se idejama, energijom i podrškom. Zaista imamo sreće da smo okruženi predivnom prirodom. Prije svega Deliblatskom pješčarom koja mi je, primjetićete, neiscrpni izvor inspiracije. Za kraj našeg razgovora pozdravila bih Vašu redakciju kao i Vaše uvažene čitaoce. Nadam da su uživali u ovoj priči.
BONUS VIDEO: