VEČERA ZA TREN OKA 10 jela za koje vam treba samo pola sata
Za sve one koji nemaju puno vremena za kuhanje, a žele pojesti nešto konkretno za večeru, nudimo deset prijedloga za ekstra brze večere što u slanoj, a što u slatkoj varijanti.
Tri jela s instant – žitaricama
Za pripremu bulgura i kus kusa gotovo i nije potrebno kuhanje. Dovoljno je žitarice kratko isprati u cjedilu i preliti kipućom vodom, pustiti da kratko odstoji poklopljeno, posoliti, dodati malo maslinovog ulja i prilog je spreman u 3-5 minuta.
Ako vam ostane višak kuhanih žitarica, slobodno ih pohranite u hladnjak i za večeru ili ručak na poslu napravite hranjivu salatu u koju možete dodati razno povrće koje imate u hladnjaku. Jedna takva tipična salata je libanonsko tradicionalno jelo tabbouleh.
Brojne su varijacije hranjivih salata u kojoj bulgur igra glavnu ulogu. Primjerice, salata s bulgurom u kojoj imamo svježe povrće poput rajčice, paprike i krastavca, a predlažemo da ju obogatite feta sirom i sjeckanom rukolom za još više izdašnosti. U zimskim mjesecima umjesto svježeg povrća možemo koristiti i kuhano poput graška, gljiva ili bundeve.
Kad je brzina pripreme u pitanju, instant-palenta tu prednjači. Jedno od najbržih, a laganih i hranjivih večera je kuhana palenta s jogurtom. Ovo drevno jelo možemo i modernizovati – posuti sjemenkama po želji ili pak dodati chia sjemenke tokom kuhanja palente.
Treće jelo u kategoriji instant žitarica je slatki kus-kus, a jedna posebno slasna varijanta je ona s bobičastim voćem, mljevenim bademom i sladom po želji poput meda, javorova ili agavina sirupa.
Jedna salata, a dva lica
Talijanski specijalitet salata caprese izvrstan je lagani samostalni obrok. Klasična salata s otoka Caprija priprema se od svježih sočnih rajčica, kriški mozzarelle i svježih listova bosiljka s malo soli, balzamičkog octa i maslinova ulja.
No, predlažemo i da eksperimentirate sa sastojicima salate caprese pa ju primjerice „ojačate“ dodatkom kuhane tjestenine. Caprese salata
Slatke večere iz djetinjstva
Od slatkih večera nameću se dva jela pomalo zaboravljena no brza i ukusna. Klasičan griz na mlijeku topla je varijanta brze večere koju predlažemo u kombinaciji s voćnim prelivima dobivenim kuhanjem voća.
A druga je carski drobljenac odnosno kaiserschmarren kojeg smo navikli jesti u skijalištima koji također valja spariti s voćnim preljevom.
Bogati sendviči i canapei
Sendvič može biti puno više od običnog komada salame i sira između dvije kriške kruha. Razmišljajte na način da svaki sendvič sadrži tri komponente. Glavnu komponentu, umak i salatu.
Glavna komponenta može biti primjerice komad pečenog mesa na naglo, tuna, grilano povrće poput patlidžana, tikvica, kuhano ili pečeno jaje ili pak pirjane gljive s lukom. Umak ili namaz može biti u raznim oblicima, primjerice namaz od kuhanih mahunarki poput slanutka ili graška, svježi sir pomiješan sa začinskim biljem i lukom ili češnjakom, pesto od bosiljka, sušenih rajčica ili domaći pesto od rukole.
I naravno salata, sve od zelene salate, ribanog kupusa, rukole, matovilca, klica ili pak kiselih krastavaca.
Klasik, no opet hranjiv i brz obrok, sir i vrhnje koje po mogućnosti začinimo češnjakom, lukom, bosiljkom i sjemenkama poput suncokreta, lana, bundevinih sjemenki i poslužimo uz prepečeni beskvasni kruh.
Tjestenina s pestom
Dok se tjestenina kuha, umak napravite u blenderu bez trošenja vremena na sjeckanje i dugotrajno pirjanje.
Osim bosiljka, dobar pesto možemo dobiti i od rukole tako da u blender stavimo dvije šoljice rukole, češnjak, maslinovo ulje, indijske oraščiće, parmezan ili drugi ribani sir po želji, malo limunova soka i miksamo do homogene smjese.
Pratite nas na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.