ŠNICLE od faširanog mesa!
SASTOJCI:
– 500 gr mljevenog mesa
– 2 kriške starog hljeba
– 2 jaja
– 2 kuvana ispasirana krompira
– 2 manje glavice crnog luka
– so
– biber
– prezle po potrebi
– brašno za valjanje šnicli
– ulje za prženje
PRIPREMA:
Hljeb izmrvite i potopite u vodu ili mlijeko, tek toliko da se lijepo natopi ali da ne bude previše. Ostavite da hljeb upije tečnost.
Luk sitno isjeckati, krompir ispasirati i sve to ubaciti u smjesu sa hljebom. Dodati meso, jaja, so, začine i umijesiti tijesto.
Ako je smjesa rijetka tj ako se puno lijepi za prste dodati malo prezli. Ako imate vremena ostavite da se smjesa malo slegne.
Rukama oblikujte pljeskavice i sa obje strane valjajte u brašno. Pržite u dubokom ulju na srednjoj temperaturi da ne bi zagorile.
Okrenite ih nekoliko puta u toku pečenja. Faširane šnicle vadite na salvetu da upije višak masnoće.
Šnicle poslužite tople uz pire ili povrće, a ukusne su i kad su hladne.