Ljeto je stiglo, a sladoled i dalje ostaje nezaobilazno ljetno osvježenje. Ali, dok su nekada slatke kuglice bile pristupačna radost za sve, danas mnogi u Splitu razmišljaju dvaput prije nego što kupe ovaj desert.
Cijene su porasle do neslućenih visina – standardna kuglica sladoleda u centru grada košta od 2,80 do 3 evra, dok za „premium“ ukuse poput pistaća, oraha ili mango-mascarponea treba izdvojiti i do 3,50 evra.
U nekim gelaterijama može se naići i na cijenu od 5 evra po kuglici, a za luksuzne varijante čak i više.
Splićani nisu mogli sakriti iznenađenje.
„Nisam mogla da vjerujem da sam za tri kuglice platila 15 eura. Nekada je to bila mala radost za djecu, a sada sladoled postaje luksuz koji mnogi moraju dobro da razmotre“, govori Marina, majka dvoje djece.
Zanimljivo je da u Italiji, zemlji poznatoj po gelatu, dvije kuglice sladoleda koštaju oko tri eura – što je otprilike cijena jedne kuglice u Splitu.
„U Riminiju dvije kugle gelata koštaju tri evra. U Splitu za jednu traže isto, i to bez posebnih dodataka. Cijene su očigledno prilagođene turistima“, tvrdi jedna Splićanka.
I sami sladoledari u Splitu priznaju da su cijene namijenjene uglavnom turistima. Dok domaći građani rijetko kupuju sladoled u špicu sezone, turisti – bez obzira na cijenu – pune gelaterije.
„Domaćih kupaca je sve manje. Turisti ne pitaju za cijenu, a mi moramo pratiti tržište“, kažu iz poznate slastičarnice Hajduk, gdje je kuglica među jeftinijima i košta 2 evra.
Lanac Aroma Gelato Experience poznat je po kvalitetnom gelatu napravljenom tradicionalnim postupkom, bez vještačkih dodataka. Cijena kuglice ovdje je 3,50 evra, ali brojni kupci se rado vraćaju zbog bogatog izbora neobičnih ukusa poput limuna s bosiljkom, breskve s ruzmarinom ili kikirikija.
Popularna gelaterija Emiliana takođe je hit među Splićanima i turistima, poznata po domaćim kornetima i širokom asortimanu ukusa. Klasična kuglica košta 2,50 evra, premium ukusi 3 eura, dok neke luksuzne varijante dostižu cijenu i do 6,50 evra.
Zašto su cijene tako visoke?
Vlasnici slastičarnica objašnjavaju da je do poskupljenja došlo zbog rasta cijena sirovina poput mlijeka, pavlake i šećera, koje su u proteklih godinu dana porasle za 20 do 30 odsto. Troškovi proizvodnje su porasli gotovo 25 posto, a najam poslovnih prostora čak i do 500 posto, što dodatno opterećuje cijene.
I dok turisti uživaju u raskošnim ukusima splitskog gelata, za mnoge domaće stanovnike sladoled je ovog ljeta postao prava luksuzna poslastica, piše Dalmacija danas.