U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU himalajske i morske soli!
Himalajska so, koja izgleda baš efektno jer je bledoružičaste boje, ima reputaciju da je “zdravija”. Međutim, poseban začin nije nužno bolji za nas, a ponekad mu čak i nedostaje nešto što je potrebno našem organizumu.
Naime, ružičasta himalajska so ima nešto veću količinu minerala u tragovima, i zato je i postala popularna. Dolazi iz rudnika soli Kevra koji se nalazi u blizini Himalaja u Pakistanu. Prirodni proces berbe soli omogućuje da “poseduje mnoge druge minerale i elemente u tragovima koji se ne nalaze u običnoj kuhinjskoj soli”, navode mnogobrojni izvori.
Himalajska morska so
Iako je tačno da se u ružičastoj soli nalaze oko 84 različita minerala i elementa u tragovima, što joj daje jedinstvenu boju i malo drugačiji ukus, samo 2% soli sastoji se od ovih minerala, prenosi “Medical News Today”.
To znači da je ružičasta himalajska so nutritivno slična običnoj. Dakle, zamjenom vjerovatno nećete vidjeti dodatne zdravstvene benefite.
Druga popularna tvrdnja je da je ružičasta himalajska so manje prerađena i “prirodnija” od morske soli. Opet, to je donekle tačno, ali uticaj na vaše zdravlje je minimalan. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da morska so često ima sredstva protiv zgrušnjavanja i gubi neke hranjive sastojke tokom procesa mljevenja, ali na taj način ima i manje nečistoća.
Ipak, zamjena soli ima neke prednosti. Budući da himalajska so obično dolazi u većim granulama, potrebna je manja količina, što smanjuje ukupni unos natrijuma.
– To može napraviti malu razliku u smanjenju ukupne potrošnje soli, što je velika stvar – izjavio je dijetetičar Rene Ficek i dodao:
– Što više soli pojedete, više tečnosti zadržavate i srcu je teže da radi na obradi te tečnosti, što može povećati krvni pritisak.
Ali, koju so odabrati?
Međutim, trik je i u tome da ako sasvim izbjegavate uobičajenu so, to može donijeti probleme. Morska so je glavni prehrambeni izvor joda – a to je veoma važan mineral koji nedostaje himalajskoj soli. Jod nam je potreban da bi hormoni štitne žlijezde i metabolizam pravilno funkcionisali. Dakle, ako trajno zamijenimo morsku so za himalajsku, tada bi u ishranu trebalo dodati druge izvore joda – ribu, mliječne proizvode ili suplemente.
Ali, prije bilo kakvih naglih i velikih promjena u načinu ishrane, uvijek je važno razgovarati o tome sa svojim ljekarom. Potrebno je posebno paziti na konzumiranje natrijuma zbog uticaja na zdravlje srca i bubrega. Preporučuje se, na primjer, konzumiranje manje od 2.300 miligrama natrijuma dnevno.
Pa, iako je ružičasta himalajska so lijepa i ukusna, skupa je i ne sadrži jod. Suština je da pripazite na ukupno konzumiranje natrijuma i ne osjećate se pod pritiskom da pređete na ružičastu himalajsku so radi zdravlja, a ako baš želite, možete je kombinovati sa standardnom morskom solju.