RECEPT ZA DOMAĆI JOGURT, gust kao grčki: Pravi se od samo DVA SASTOJKA
Domaći jogurt je uglavnom ukusniji nego onaj koji kupujemo u prodavnicama, a recept za njegovu pripremu je vrlo jednostavan.
Sastojci:
- 2 l mleka
- 2 dl gotovog jogurta
Priprema:
Mlijeko sipajte u šerpu, a ringlu uključite na srednje jaku temperaturu i stavite mlijeko da se zagrijeva. Ostavite ga da se zagrije do tačke ključanja, neka dosegne temperaturu oko 93C; to ćete izmjeriti uz pomoć kuhinjskog termometra. Nakon toga malo promješajte, skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi.
Pošto se mlijeko rashladilo, sipajte šolju mlijeka u pola šolje jogurta i mješajte dok se jogurt u potpunosti ne rastvori u mlijeku. Razblaženi jogurt zatim sipajte u ostatak mlijeka, stalno mješajući. Šerpu poklopite, umotajte u kuhinjske krpe i stavite u hladnu rernu, a zatim je uključite na otprilike 50 stepeni.
Ostavite jogurt u rerni najmanje četiri sata ili preko noći. Imajte na umu da što duže stoji u rerni, to će jogurt biti gušći. Kada jogurt dostigne gustinu koju želite izvadite ga iz rerne, a ukoliko se surutka uhvatila po vrhu pažljivo je iscjedite ili jednostavno umješajte žicom za mućenje.